Bästa råden för en fin garderob

En fin garderob handlar förstås om innehållet, inte själva virket. Dina kläder och accessoarer ska hålla i många år och med lite omvårdnad och underhåll behöver du inte vara orolig för att kläderna ska gå sönder innan du är färdig med dem.

Skovård

Ta hand om dina skor! När dina tygskor blir blöta ska du torka av smutsen och låta dem står och torka. Använd gärna skoblock för att se till att skorna behåller sin form, billigare tygskor kan krympa lite om de blir blöt ofta.

Tvättråd

Läs tvättråden på klädernas lappar. Om du tvättar allt i 60 grader kan färger blekna och vissa tyger krymper. Försök inte att tumla plagg som inte ska tumlas och var försiktig med underkläder. Använd en tvättpåse till din underkläder för att skydda dem från dragkedjor och så att hakarna på behån inte fastnar och river andra plagg.

Klädmal

Det finns runt 50 arter av malar i Sverige och larverna älskar att äta textilier. De äter främst textilier från djurrikte såsom fjädrar och päls men även växtbaserade fibrer som ylle och bomull. Om du hittar mystiska hål i plaggen kan det vara malens larver som är i farten. Se till att rengöra alla plagg och dammsug noga. Frys dammsugarpåsen innan du kastar den och styrk gärna de plagg som inte kan tvättas i 60 grader för att vara säker på att plaggen är ren från ägg och larver. Kläderna kan också frysas men måste ned till en temperatur på minus 18 grader eller mer.