Silver

När man talar om smycken tänker människor ofta på tre olika saker: guld, silver och ädelstenar. Dessa är grundmaterialen, kan man säga, till hela smyckeindustrin. Alla har sin egen smak och preferens när det kommer till hur smycken ska se ut, kosta och vara gjort av. Idag tänkte vi tala lite om silver.

Faktum är att i början var silver dyrbare än guld. Så vitt vi vet idag har alltid guld hittats innan silver. Under järnålder kom silver att användas allt mer. I norden kom vi oss inte för att börja använda silver förrän 1000 e.kr medan romarna började på 100-talet f.kr.

silverarmbandSilver är ett grundämne och tillhör gruppen ädelmetaller där även guld och koppar hör hemma. Det finaste silver man använder inom smyckestillverkning är Sterlingsilver som är 92.5 % av silver medan resterande är koppar och andra metaller. För att veta om det du köper verkligen är sterling ska du kolla efter stämpelnumret 925. Hos företag som www.milasilver.se kan du hitta handgjorda silversmycken i sterling. Det lägsta andel silver ett smycke eller annat får ha för få bli kallat silver är 83%. Detta avslöjas genom stämpelnumret 830. Detta betyder inte att silvret är av jättedåligt kvalité men vill man ha något som håller väldigt länge och inte förlorar sin glans är sterling det klart bästa alternativet.

För att göra sina egna smycken i silver krävs det lite tålamod och en del verktyg. Bäst är att gå en kurs i silversmide för att få chansen att se kunnig person arbeta med materialet samt får en uppfattning om man själv vill lägga ut pengarna på grundmaterialet som krävs. Man kan också välja att arbeta i silverlera som består av mikroskopiskt små silverkulor som bränns i jätteheta ugnar för att stelna.