Vård av läder- och skinnskor

Läder och skinn är något som används till många högkvalitetsskor och kan vara mycket stiliga material. Men de är också material som behöver omvårdnad om man vill att de ska hålla sig vackra en lång tid.

Grundläggande för vård av dessa typer av skor är att först borsta av dem efter varje användning med en borste. Det går också bra att torka av dem med en lätt fuktig trasa. Och så fort man inte använder skorna bör man använda skoblock som hjälper dem att hålla formen. Skoblock i cederträ är att föredra då de är utmärkt för att absorbera fukten från skons insida. Som en bonus doftar de också riktigt gott.

Läder och skinn torkar med tiden och behöver återfuktas för att må bra. Det finns många olika produkter att välja mellan när det kommer till inte bara återfuktning utan allt vad gäller skovård. Några av de främsta produkterna på marknaden kommer från Saphir skovård och de kan hjälpa en att skydda skorna en lång tid framöver.

När man sätter sig ned och ska behandla sina skor bör man alltid börja med en ordentlig rengöring. Innan man kan applicera nytt måste gammal skokräm och polish avlägsnas. I den mer grundliga rengöringen är det rekommenderat att man tar bort eventuella skosnören. De kan sedan tvättas med exempelvis galltvål under rinnande vatten. Man kan därefter torka dem med tidningspapper och lägga in skoblocken tills de torkat helt och hållet.

Genom att använda en återfuktande produkt som ett balsam eller lotion kan man nu sätta igång och återställa lädret. Dessa används dock främst vid riktigt uttorkat läder eller skinn. Annars fungerar en conditioner bäst. En bra conditioner är vanligtvis väldigt dryg och det behövs inte mycket. När man behandlat hela skon kan man sedan låta den torka mellan 5-10 minuter och sedan borsta av den.

Efter detta är det dags för skokrämen. Genom att välja en pigmenterad kräm kan man dölja de märken om oundvikligen alla läder- och skinnskor får med tiden. Borsta den sedan för att jämna ut krämen och ta bort det överflödiga. Avsluta sedan med en bra polish eller vax för att få den att glänsa.