Vårda dina smycken

Att ta hand om sina smycken tar inte mycket tid och det är inte heller särskilt svårt. Nedan kommer lite tips och råd över hur du kan ta hand om dina smycken på bästa sätt.

SmyckenRengöring – guldsmycken som inte har några infattade stenar kan man helt sonika lägga i en liten kastrull och fylla på med vatten så att det täcker. Tillsätt en gnutta maskindiskmedel och hetta sedan upp vattnet med försiktighet, vattnet får inte koka. Skulle katastrofen inträffa och man kokar det torrt kan guldet missfärgas men det går att återställa hos din guldsmed. Ett pärlcollier behöver med jämna mellanrum rengöras och träs om. Olika kemikalier som parfym och hårspray kan förstöra ytan på dina pärlor och det vill man så klart undvika. Opaler och smaragder är känsliga för kemikalier av alla slag och ska användas varsamt, speciellt om de sitter i en ring. Hudfett och små partiklar som damm och smuts utgör tillsammans ett slipmedel som nöter ned metallen så kan man kort och gott säga att ju renare du håller dina smycken desto längre livstid får de. Silversmycken oxiderar och är lättast att dippa i en färdig blandning som finns att köpa hos de flesta guldsmeder. Var dock försiktig med pärlor och stenar. Sitter det infattade diamanter som man är säker på är äkta kan man göra som ovan. För övriga stenar ska man vända sig till sin guldsmed

Årlig översyn – för smycken som används frekvent är det en god investering att årligen lämna in till sin guldsmed och låta hen se över lås, öglor, infattningar och stenar. Om metallen som håller stenen har nötts ned så kan stenen trilla ut. Det är så klart billigare att åtgärda detta innan det händer och i värsta fall kanske det händer när man inte märker och man blir av med din sten.

Skyddande ytskikt – på grund av eventuell medicinering och kroppens egen kemi så kan en del människor svärtas. Även guld, i de flesta fall rödguld, kan svärta huden. Detta beror på att små mikroskopiska artiklar från metallen nöts av och när det kommer i kontakt med hudutsöndringar så får man en kemiskt reaktion som färgar av sig. Just när det kommer till guld är det förmodligen kopparen som finns i guldlegeringen som reaktionen kommer i från. Hos din guldsmed kan du då få lagd en yta av rodium, en vit ädelmetall, på örhängen och inuti ringa. Platina går också bra att använda i de flesta fall av överkänslighet.

Så, det var några enkla tips i hur man tar hand om sina smycken på bästa sätt för att få glädje av dem så lång tid som möjligt.