Varm och snygg till vintern

Som temperaturen börjar sjunka och vi tar på oss mer innan vi går ut kommer vinterkläderna mer på tal och många av oss börjar titta i garderoben och se om det är något man behöver köpa nytt. Ett tips för den kommande kylan är då att satsa på en härlig dunjacka.

Dunjackor är något vi har använt i många år för att hålla värmen under både hösten och vintern. Fyllningen i dessa jackor kallas dun och är en typ av fjädervävnad som växer på fåglar. De skiljer sig från de stora fjädrarna fåglar har rent strukturmässigt och har man någonsin sett en fluffig fågelunge innan de börjar få samma fjäderdräkt som sina föräldrar är de istället täckta av dun.

Dun används i många plagg för sin värmeisolerande effekt och för att det är relativt lätt i relation till denna förmåga. Dunjackor kommer i ett par olika varianter och olika tjockt fyllda. De något slimmade varianterna lämpar sig bra för antingen i höstkylan eller om man till exempel ska ut och röra på sig kortare pass på vintern.

Man bör alltid tänka på hur jackan kommer att användas när man köper den. Finns det till exempel risk att jackan blir blöt är det viktigt att köpa en med vattentätt yttermaterial. Detta beror på att dun tappar sin isolerande förmåga när det blir blött och då kan man väldigt snabbt bli ordentligt kall. Det tar också lång tid för en blöt dunjacka att bli torr.

Behöver man en som är lätt att packa kommer man vilja satsa på en med högre dunhalt. Detta brukar vanligtvis kallas fillpower och bör finnas med i beskrivningen av plagget. Alternativt kan man alltid fråga butiksbiträdet efter en sådan.

Många dunjackor säljs antingen med fastsittande eller löstagbar huva, vilket kan vara mycket tacksamt i hård vind och riktigt låga temperaturer.