Populära smyckesmaterial

Människan har genom alla tider velat vara fin för egen del och för dem omkring sig. Ett sätt att göra sig fin på har varit att bära olika typer av smycken. Den traditionen fortsätter till denna dag och inget tyder på att den kommer att försvinna.

Det finns mycket olika typer av material som används för att skapa smycken och nedan presenteras några av de populäraste.

Guld

Inom musikgenren hip hop har guldkedjan alltid varit det smycke som visat på status. Under åttiotalet skulle den vara i klassisk rött guld i en vulgärt tjock länk. Med åren har det blivit något mer smakfullt hos de flesta men fortfarande är kedjan en viktig statussymbol. En av de viktigaste designers för genren var ”Jacob the Jeweler”, eller Jacob Arabo som han egentligen heter.

Silver

Silver har inte alltid haft den upphöjda status den har idag. En av anledningarna till att silver funnit sin plats hos svenskarna är designern Efva Attling som använder ädelmetallen flitigt i sina produktioner. Vackra men väldigt enkla halssmycken, örhängen och ringar som gjort att ädelmetallen blivit mycket populär.

Platina

Det som är speciellt med smycken som är tillverkade av platina är att de alltid kommer hålla sig ljusa och fina. Det är en stor skillnad i jämförelse med vitt guld som man behöver lämna in då och då för att återskapa glansen. En annan fördel med platina i jämförelse med andra metaller är att väldigt få är allergiska mot den.

Stål

Rostfritt stål förknippas oftast med vanliga bestick, men på senare år har den fått sin plats bland smyckesmaterialen. Det är ett relativt billigt material vilket gör att man kan ha fler smycken i detta material för olika tillfällen. Designers vågar ta ut svängarna med materialet helt enkelt eftersom risken inte är lika hög investeringsmässigt.